Dag 4 mtb på bergskedjan Peloponnesos

Så kom äntligen dagen då vi skulle köra mountainbike. Ta det inte fel, det har varit roligt att köra racer och är fortfarande roligt men känslan att kliva upp på en mtb efter tre dagar på en racer och dessutom blicka ut över havet och bergen på ca 1200 meter och veta att man snart ska åka utför är en fantastiks känsla.

Jag befinner mig på bergskedjan Peloponnesos i Grekland som utgör en fortsättning av Pindos som har en fallhöjd på 2407m mellan kustbyn Kardamili och Profitis Ilias topp, toppen av Taygetos. Det är i denna by som vi möter upp vår guide Vaggelis Krombas och ägarna till äventyrsföretaget 2407Kardamili Giannis & Aggela. Enligt dem så är detta ingen vanligt berg. Enligt dem så är området Mani välsignad med ett landskap så skiftande som kan hålla en sysselsatt en hel livstid.

Vi börjar med en Grekisk kopp kaffe och lite allmänt prat för att lära känna varandra lite bättre. Vi testade hojjarna för dagen och kollade att allt fungerade som det skulle. Med lite fusk kom vi upp till ca 700 meters höjd för att därefter påbörja klättringen med mtb´n upp till ca 1200 meter över havet. Väl uppe på den topp som blev vår utgångspunkt denna tur, kollade vi till vår utrustning en extra gång och passade på att ta bilder på utsikten.

Första halvan av körningen nerför gick på dirtroads, eller traktorvägar kanske bäst beskriver dem.  Fulla av adrenalin kastade vi oss utför och tog oss an nedfärden som pågick totalt i ca45. Halvvägs ner stannade vi till i en liten bergsby för en kort paus och fylla på med mer energi som bestod av kakor gjorda av sesamfrön och honung och till det fick vi en kallpressad citron vatten. Satt som en smäck.

Fulla av energi och erfarenhet från den första turen slängde vi oss åter upp på våra cyklar för att ta oss an den andra och sista delen.
Denna del gick genom vackra olivträdsodlinga, fortfarande på dirtroads men med mindre sten vilket möjliggjorde att man kunde köra mer avslappnat och mer lekfullt.

Väl nere i Kardimili var benen som spaghetti, dels för allt adrenalin men också för att man är ovan att bara kunna ”rulla” ner i 45 min.
Turen som vi precis har åkt definieras som lätt. Vilket jag kan hålla med om med inga tekniska partier men viss mtb vana sedan tidigare är att rekommendera då det ibland går riktigt fort och vissa partier är ganska stenigt.

Guiden berättade också att de har en så kallad singeltrack led uppe på toppen av bergskedjan, ca 30km lång, men för att köra den så behöver man större delen av dagen. Den sparar jag till nästa gång jag ska åka hit. För jag är väldigt sugen på att utforska mer av vad bergskedjan Peloponnesos har att erbjuda.

Dagen avslutades på bästa sätt med god mat och trevligt sällskap på en restaurang vid havet, tillsammans med guiden Vaggelis och ägarna till äventyrsföretaget Giannis och Aggela och avslutades med en kopp kaffe på stranden.

IMG_0632

butik
De två ägarna till vänster Giannis & Aggela och vår guide Vaggelis till höger utanför deras butik i Kardimili

cykelmek
Cyklarna ställs in och justeras efter våra önskemål av Vaggelis

cube
Min hyr mtb för dagen, en Cube Sting 29″

Dag4_02
Har nu kommit halvvägs upp på vår klättring ca 900 m.ö.h.

tre-berg
Daniel, jag och Christofer på en gemensam gruppbild innan avfärd.

utsikt

Dag4_03
Första halvan nerfärden, lite grövre sten men helt ok.

Dag4_05
Andra halvan var trevligare med bättre underlag.

Dag4_04
Tillbaka i Kardimili

kaffe
I vanliga fall avslutas en mtb tur med en espresso men eftersom
vi är i Grekland så fick det bli en Grekisk kaffe. Det funkar det också.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.