Vilken typ av lampa ska man välja?
 (2014)

mtbsverige_lamp_01
Innan du väljer lampa för körning i mörker med din mountainbike är det viktigt att tänka på vilken typ av körning och vilken hastighet som du förväntas köra. Till exempel om du tänker köra mer tekniska partier så vill du ha ett starkare ljus och med bättre ljusfyllnad än om du kommer att köra på breda grusvägar eller stigar. Om du är ute efter att köra fort behöver du ett ljus med mer räckvidd framåt.

Vart ska man placera lampan?

Det finns i princip två val, på mtbstyret eller på hjälmen.
mtbsverige_lamp_05

En hjälmmonterad kastar ljussken dit du tittar – Vilket de flesta föredrar. Avvägningen är i allmänhet att hjälmlampor inte är lika kraftfullt som de man montera på styret. Mycket på grund av viktskäl . Kom ihåg att med en hjälmmonterad lampa behöver du räkna med att lägga batteriet på ett lämpligt ställe t.ex. cameback/ryggsäck eller lägga den i cykeljackan. Fundera på hur du vill göra innan du väljer en lampa. Typiskt med lampor som man fäster på hjälmen är att de lyser oftast ner på spåret. vilket är bra för det eliminerar skuggor men kortar ner räckvidden.

mtbsverige_lamp_04Typiskt med lampor som är monterade på styret är oftast mer kraftfulla och kommer förmodligen med ett större batteripaket. Monteringsalternativen kan variera mellan olika tillverkare och vissa är bättre än andra. Jag föredrar de som man spänner fast med en gummi klämma. Detta är bra då de passar alla typer av styren och är enkel att montera och ta bort.Det bästa alternativet är att använda både hjälmmonterad och på styret. Då slipper du kompromissa mellan olika typer av körning.Batteriet spelar roll.Utan batteriet blir det inget ljus. Därför är det lika viktigt att man väljer en lampa med bra batteri och med hög kvalitet och tillförlitlighet. De flesta lamporna i mitten övre segmentet inkluderar ett uppladdningsbart Li-ion batteri. Billigare lampor levereras oftast med NiMh-batterier.
 Laddningstider kan variera kraftigt, från ca 2,5 timmar till +10 timmar) så se till att kolla laddningstiden – det finns inget värre än att komma på att batteriet är urladdat och att man måste vänta 6 tim eller mer innan en åktur i mörket. Tips är att efter varje tur sätta sina batterier på laddning. Var noga med att följa tillverkarens anvisningar för att maximera livslängden på batteriet.Test av Extreme och BW7000
Vi fick möjlighet att testa två olika lampor från sportlampan.se Extreme med 2200 Lumen och WB7000 på 7000 Lumen.Tester har gjorts i samband med träning och det är mina privata tankar och reflektioner på hur jag upplever de olika lamporna.

Extreme
Min personliga favorit, den är liten och behändig och lyser riktigt bra. På bra underlag som lyser den nog de 100 meter som beskrivs på hemsidan. Lampan har fyra effektlägen vilket är bra då man kör på ”vanliga vägar/ cykelvägar så bländar man inte övriga i trafiken.

Lampans konstruktion känns stabil och bör tåla ganska mycket. Knapparna på lampan är bra enkelt att använda även på hjälmen.
Vikten för bara lampan ligger på 99 gram och batteriet väger in på 350 gram. Batteriet har en fäste som man spänna fast runt en ram eller bälte.

WB7000
Proffslampa för mörkersport. Bra funktionalitet och överlägset ljus om vi jämför de båda lamporna mot varandra, både när det gäller styrka och spridning. Lampan har tre st effektlägen och känns gedigen. Vikten för bara lampan ligger på 208 gram och batteriet väger in på 457 gram. Batteriet fästs enkel i ramen.

Båda lamporna upplever jag som riktigt bra inom sina olika segment, dvs lysa långt och lysa brett. Tillsammans funkar de perfekt.

Vad jag har kunnat läsa mig till på olika Internetsidor gällande Lumen, om det är äkta eller inte ger jag mig inte in i. Jag anser att det viktiga är att de lyser bra, har bra batteritid, snabb laddningstid och att priset är rimligt samt att de de håller för lite tuffare förhållanden och tål väta.

Under de träningspass som vi testade lamporna så upplever jag att de uppfyller mer än väl det behov som jag har. Både att köra i mer stökig terräng men också för långpass med högre snitthastighet. Batteritiden för båda lamporna klarade väl över tre timmar.

Det som fortfarande är ett frågetecken är hur de klarar kyla. Av erfarenhet så vet vi att batteriers kapacitet minskar ju kallare det blir. Hade varit bra att få testa dem i lite kallare miljö för att se hur de klarar sig.

Sammanfattning
Båda lamporna är bra var för sig och prisvärda. Att ha två st, en hjälm monterad och en på styret är att föredra. Har du möjlighet att köpa två lampor så tycker jag att man bör ha dessa två lamporna i åtanken. Om du endast ska ha en lampa så är Extreme min favorit.

Ljusskenet är väldigt bra och likaså batteritiden. Jag tycker att lamporna har levererat som de ska under mina träningspass. Vid flera träningspass så har dessa lamporna fortsatt att lysa då andra cykelvänners lampor slutat pga batteriet tagit slut. Vid jämförelse med andras lampor där en del varit betydligt dyrbarare så ser vi inte någon märkbar skillnad mellan de olika lampornas ljussken.

Lamporna blir varma och man bör hantera dem varsamt. Lamporna levereras med bra fästen för enkel montering och WB7000 kommer med hela 2års garanti.

Är du ute efter nya bra lampor som levererar så tycker jag att du ska definitivt överväga Extreme och WB7000. Lamporna säljs just nu i paketpris för 2 800kr på sportlampan.se

Extrememtbsverige_lamp_02

Led lampa: 2st leddioder på 2 200 Lumen
Batteri: 6 cells Li-ion batteri, med kortslutningsskydd, 8,4 V, 6 600 mAh
 Laddtid: Ca 4 tim
Lystid: ca 3 tim med det starkaste läget, 30 tim med lägsta läget
Effektlägen: 4st , 100%, 70%, 40% och 10% (strob funktionalitet, blinkade sken)
 Lyssträcka: ca 100 meter (beroende på miljö)
Montage: cykelstyre, tillval cykelhjälmsfäste och/eller huvudsele
Övrigt: Lampan och batteriet är vattensäkrat, klarar kraftigt regn. Utrustningen är CE märkt.
 Pris: 1 650kr på sportlampan.se

WB7000
mtbsverige_lamp_03

Led lampa: 7st leddioder på 7000 Lumen
Batteri:8 cells Li-ion batteri, med kortslutningsskydd, 8,4V8000mAh
Laddtid: ca 3 tim
Lystid: ca 4 tim med det starkaste läget. ca 7tim med lägsta läget
Effektlägen: 3st effektlägen, 100%, 50% och 20%
Lyssträcka: ca 500 meter (beroende på miljö)
Montage: cykelstyre, med möjlighet att antingen välja huvudsele eller hjälmfäste.

Övrigt:
Lampan och batteriet är vattensäkrat, klarar kraftigt regn. Utrustningen är CE märkt.
 Pris: 1 650kr på sportlampan.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.