Cannondale Trigger2 27,5″ (2015)

Trigger2 fanns tidigare endast som 29”. I år 2015 finns den även som 27.5”.
Ramen finns både i kolfiber och aluminium. Framdämparen är en Lefty Super Max,140mm.
Bakdämparen har Cannondales Dyad-teknik och kan justeras i två lägen, 140mm eller 85mm.

trigger_mtbsverige_01

Det är första gången jag testar en Cannondale med Lefty och jag blev positivt överraskad.
Oavsett om man gillar lefty eller inte så lämnar den avtryck. Alla har en åsikt om den och de flesta kommer ihåg den. Den skiljer verkligen ut sig mot andra mountainbikes där de andra tillverkare har ungefär liknande design.

Vad skiljer en lefty gaffel mot en ”vanlig” gaffel? Hur står den sig mot andra? Svaret på dessa frågor lämnar jag över till dem som har bättre kunskaper och mer erfarenhet. Jag märkte ingen specifik skillnad jämfört med andra gafflar under de veckor jag testade cykeln.

Den kundunika Foxdämparen Dyad RT2 med två kamrar ger användare möjlighet att ställa in cykeln i två olika lägen. Dvs det som Cannondale kallar för Elevate och Flow (140mm och 85mm).  Dessa två lägen styrs enkelt via reglage på styret. Det två kamrarna gör det möjligt att finjustera dämparen efter eget tycke.

trigger_mtbsverige_02

De två olika lägen Elevate och Flow fungerar mycket bra. Blev mest positivt överraskad av att dämparen fungerade så pass bra på längre turer i läget Flow (en gammal fördom kanske). En längre testtur på ca 65km på både småstigar och grusvägar gick riktigt bra. Jag upplevde inga känningar i ryggen vilket jag kan få om jag kör en hardtail ibland. Det smidiga reglaget som skiftar mellan de olika lägen fungerar extremt bra. Jämfört med en del andra reglage så tycker jag definitivt att den som sitter på Trigger2 är den som fungerat bäst.

trigger_mtbsverige_05Det som jag reagerade på och som jag inte riktigt fick till var inställningen av bakdämparen. Det krävs mer tid med cykeln för att lära sig hur man får till dämparens inställningar på bästa sätt.

Den bästa upplevelsen med Trigger 2 var när man kör den snabbt nerför med långa svepande kurvor och trevliga små gupp. Där gör den sig riktigt bra.

I skogen där det kan bli lite trixigt så upplevde jag den lite livfull. Livfull kanske inte är det bästa ordet att beskriva känslan men jag hittar inget bättre. Den reagerar snabbt och det känns tryggt men det är precis som om den vill lite mer.

trigger_mtbsverige_04

Att det är så enkelt att skifta mellan de olika lägen, elevate och flow gör det extra roligt när man är ute en hel dag och har kör på varierande underlag.

Det kanske är just detta som är Trigger 2´s styrka. Man får verkligen två cyklar i en.
En mycket bra mountainbike som levererar både nerför, på längre turer och trixiga småstigar.
/Dan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.